Globalny Kryzys Żywnościowy - strategie zabezpieczeń część 2
Druga część konferencji obejmowała wybiórcze praktyczne możliwości działania w obszarach lokalnej społeczności. Pani dr Ewa Jabłońska-Ryś- technolog żywności o specjalizacji owoców i warzyw z Uniwersytetu Przyrodniczego omówiła metody zabezpieczania żywności pod kątem jej długotrwałej zdatności do spożycia – kiszenie. Temat ten miał bardzo duże zainteresowanie wśród słuchaczy, którzy zajmują się produkcją żywności ( 1:57 min – 45:23 min )
W dalszej części konferencji głos zabrał Pani prof. dr hab. inż Agnieszka Wójtowicz z Katedry Techniki Cieplnej i Inżynierii Procesowej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Został omówiony projekt pod nazwą „ Lubelskie Centrum Zrównoważonej Żywności” jako szansa na poprawę dostępności do dobrej jakości żywności Lubelszczyzny. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie pragnie w ramach lokalnej żywności łączyć rolników oraz producentów ze swoimi osiągnięciami w zakresie