slide 1

Globalny Kryzys Żywnościowy - strategie zabezpieczeń część 2

Andrzej Jędrzejewski włącz .

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

 

Druga część konferencji obejmowała wybiórcze praktyczne możliwości działania w obszarach lokalnej społeczności. Pani dr Ewa Jabłońska-Ryś- technolog żywności o specjalizacji owoców i warzyw z Uniwersytetu Przyrodniczego omówiła metody zabezpieczania żywności pod kątem jej długotrwałej zdatności do spożycia – kiszenie. Temat ten miał bardzo duże zainteresowanie wśród słuchaczy, którzy zajmują się produkcją żywności ( 1:57 min – 45:23 min )

W dalszej części konferencji głos zabrał Pani prof. dr hab. inż Agnieszka Wójtowicz z Katedry Techniki Cieplnej i Inżynierii Procesowej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Został omówiony projekt pod nazwą „ Lubelskie Centrum Zrównoważonej Żywności” jako szansa na poprawę dostępności do dobrej jakości żywności Lubelszczyzny. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie pragnie w ramach lokalnej żywności łączyć rolników oraz producentów ze swoimi osiągnięciami w zakresie

 

Globalny Kryzys Żywnościowy - strategie zabezpieczeń część 1

Andrzej Jędrzejewski włącz .

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

 

Pierwsza część konferencji wskazuje powody, które dyktują konieczność lokalnej i regionalnej, społeczno-gospodarczej mobilizacji społeczeństwa - wobec już istniejących oraz narastających głębokich kryzysów i globalnych zagrożeń, w tym bardzo poważnego zagrożenia wojną. Globalne, odgórnie forsowane zmiany w kierunku tworzenia Nowego Porządku Świata ukierunkowane są na likwidację szeroko rozumianej drobnej własności we wszystkich jej aspektach na rzecz wielkich korporacji.
Jedynym sposobem na przetrwanie lokalnych społeczeństw jest zachowanie podmiotowości rodzimych przedsiębiorców oraz budowanie systemów oddolnej integracji gospodarczej, społecznej, tworzenie lokalnych, a następnie regionalnych struktur współpracy sieciowej oraz węzłów wymiany informacji i szerokiej kooperacji dającej możliwości zakupu lokalnie produkowanej żywności i innych społecznie użytecznych przedmiotów oraz usług. Stworzy to warunki do przetrwania oraz zainicjowania i utrwalania ekonomii współdzielenia, lepszego radzenia sobie w kryzysie, a następnie zrównoważonego samorozwoju regionu.

Pierwsze wrażenia z Regionalnej Konferencji Żywnościowej

Andrzej Jędrzejewski włącz .

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

 


  W dniu 11 czerwca 2021 roku odbyła się konferencja w Lublinie na temat lokalnych działań i strategii zabezpieczenia się przed globalnym kryzysem żywnościowym. Konferencja miała duże zainteresowanie wśród rolników, przetwórców, konsumentów, dostawców, przedstawicieli organizacji społecznych oraz aktywistów. Jest to początek tworzenia się w formacie lokalnym wielostronnej sieci współpracy wszystkich podmiotów mających wpływ na zabezpieczenie żywnościowe mieszkańców województwa lubelskiego. Oczywiście nie wszystkie podmioty były obecne z różnych powodów niemniej konferencja wykazała iż jest duże zainteresowanie tą inicjatywą. Inicjatywa ta w założeniach miała na celu powiązanie wszystkich uczestników procesu żywieniowego we wspólnych działaniach nakierowanych na koordynację i współpracę na każdym poziomie działań. Istotą tych działań w założeniach jest też autonomia każdego z tych podmiotów i możliwość niezależnych i suwerennych działań. Działania te powinny opierać się na zdrowych zasadach ekonomicznych.

Kontakt

Super User włącz .

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Przedstawiciel Andrzej Jędrzejewski

Adres

  • Leszczyńskiego 23
  • Lublin
  • 20-068

Kontakt

  • telefon: 513 989 601
  • lub przez formularz na dole

Regionalna konferencja żywnościowa w Lublinie

Andrzej Jędrzejewski włącz .

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Administrowanie kooperatywą spożywczą

Andrzej Jędrzejewski włącz .

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

LewandowskiKrzysztofKrzysztof Lewandowski

 

Administrator (Admin) kooperatywy spożywczej to podstawowe jej ogniwo. Jest on zwykle inicjatorem grupowych, bezpośrednich dostaw lokalnie produkowanej żywności, a następnie koordynatorem akcji ciągłej kooperatywy spożywczej.

 
Co do zasady, Admin nie musi reprezentować żadnej firmy czy organizacji. Ważne natomiast, aby dysponował lokalem odpowiednim do założenia kooperatywy, najlepiej własnym lub użyczonym bezpłatnie przez gminę, organizację pozarządową lub lokalną firmę, działającą w obszarze społecznie odpowiedzialnego biznesu.
 
Wsparcie lokalnej kooperatywy poprzez bezpłatne udostępnienie jej lokalu, służącego miejscowym rolnikom oraz konsumentom, to dobry kierunek pielęgnowania społecznej odpowiedzialności biznesu przez zamożniejszą część społeczeństwa. Odnosi się to zwłaszcza do właścicieli większych firm działających na danym terenie, którzy koszty wynajęcia pomieszczeń dla huba lokalnej kooperatywy spożywczej mogą wykorzystywać w celu promowania własnej marki.
 
Także proekologicznie zorientowani wójtowie i burmistrzowie powinni być zainteresowani powstawaniem na ich terenach kooperatyw spożywczych, które są szansą na rozwój rynku dla lokalnego rolnictwa i drobnego przetwórstwa żywności, a także na odrodzenie przedsiębiorczości Polaków, którzy tą drogą są w stanie tworzyć własne rynki zbytu dla żywności wysokiej jakości, sprzedawanej w zamkniętych kręgach, po atrakcyjnych cenach.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem

Newsletter

Dołącz do naszego biuletynu i otrzymaj bieżące informacje o naszych działaniach

Wyślij

Kontakt

email : biuro[at]koreus.pl
Przedstawiciel : Andrzej Jędrzejewski - tel. 513 989 601
siedziba: 20-068 Lublin, ul. Leszczyńskiego 23