Krzysztof Lewandowski
Administrator (Admin) kooperatywy spożywczej to podstawowe jej ogniwo. Jest on zwykle inicjatorem grupowych, bezpośrednich dostaw lokalnie produkowanej żywności, a następnie koordynatorem akcji ciągłej kooperatywy spożywczej.
Co do zasady, Admin nie musi reprezentować żadnej firmy czy organizacji. Ważne natomiast, aby dysponował lokalem odpowiednim do założenia kooperatywy, najlepiej własnym lub użyczonym bezpłatnie przez gminę, organizację pozarządową lub lokalną firmę, działającą w obszarze społecznie odpowiedzialnego biznesu.
Wsparcie lokalnej kooperatywy poprzez bezpłatne udostępnienie jej lokalu, służącego miejscowym rolnikom oraz konsumentom, to dobry kierunek pielęgnowania społecznej odpowiedzialności biznesu przez zamożniejszą część społeczeństwa. Odnosi się to zwłaszcza do właścicieli większych firm działających na danym terenie, którzy koszty wynajęcia pomieszczeń dla huba lokalnej kooperatywy spożywczej mogą wykorzystywać w celu promowania własnej marki.
Także proekologicznie zorientowani wójtowie i burmistrzowie powinni być zainteresowani powstawaniem na ich terenach kooperatyw spożywczych, które są szansą na rozwój rynku dla lokalnego rolnictwa i drobnego przetwórstwa żywności, a także na odrodzenie przedsiębiorczości Polaków, którzy tą drogą są w stanie tworzyć własne rynki zbytu dla żywności wysokiej jakości, sprzedawanej w zamkniętych kręgach, po atrakcyjnych cenach.