A może tak świerszczyka na obiadek...?
Izabela Bogorodź
Narodziny człowieka planety ziemia – zmierzch homo sapiens sapiens?
Izabela Bogorodź
Cz.2
„ Nie będziesz nic miał i będziesz szczęśliwy....” K. Schwab
Izabela Bogorodź
Część 1.
Globalny Kryzys Żywnościowy - strategie zabezpieczeń część 2
Druga część konferencji obejmowała wybiórcze praktyczne możliwości działania w obszarach lokalnej społeczności. Pani dr Ewa Jabłońska-Ryś- technolog żywności o specjalizacji owoców i warzyw z Uniwersytetu Przyrodniczego omówiła metody zabezpieczania żywności pod kątem jej długotrwałej zdatności do spożycia – kiszenie. Temat ten miał bardzo duże zainteresowanie wśród słuchaczy, którzy zajmują się produkcją żywności ( 1:57 min – 45:23 min )
W dalszej części konferencji głos zabrał Pani prof. dr hab. inż Agnieszka Wójtowicz z Katedry Techniki Cieplnej i Inżynierii Procesowej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Został omówiony projekt pod nazwą „ Lubelskie Centrum Zrównoważonej Żywności” jako szansa na poprawę dostępności do dobrej jakości żywności Lubelszczyzny. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie pragnie w ramach lokalnej żywności łączyć rolników oraz producentów ze swoimi osiągnięciami w zakresie
Globalny Kryzys Żywnościowy - strategie zabezpieczeń część 1
Pierwsza część konferencji wskazuje powody, które dyktują konieczność lokalnej i regionalnej, społeczno-gospodarczej mobilizacji społeczeństwa - wobec już istniejących oraz narastających głębokich kryzysów i globalnych zagrożeń, w tym bardzo poważnego zagrożenia wojną. Globalne, odgórnie forsowane zmiany w kierunku tworzenia Nowego Porządku Świata ukierunkowane są na likwidację szeroko rozumianej drobnej własności we wszystkich jej aspektach na rzecz wielkich korporacji.
Jedynym sposobem na przetrwanie lokalnych społeczeństw jest zachowanie podmiotowości rodzimych przedsiębiorców oraz budowanie systemów oddolnej integracji gospodarczej, społecznej, tworzenie lokalnych, a następnie regionalnych struktur współpracy sieciowej oraz węzłów wymiany informacji i szerokiej kooperacji dającej możliwości zakupu lokalnie produkowanej żywności i innych społecznie użytecznych przedmiotów oraz usług. Stworzy to warunki do przetrwania oraz zainicjowania i utrwalania ekonomii współdzielenia, lepszego radzenia sobie w kryzysie, a następnie zrównoważonego samorozwoju regionu.
Pierwsze wrażenia z Regionalnej Konferencji Żywnościowej
W dniu 11 czerwca 2021 roku odbyła się konferencja w Lublinie na temat lokalnych działań i strategii zabezpieczenia się przed globalnym kryzysem żywnościowym. Konferencja miała duże zainteresowanie wśród rolników, przetwórców, konsumentów, dostawców, przedstawicieli organizacji społecznych oraz aktywistów. Jest to początek tworzenia się w formacie lokalnym wielostronnej sieci współpracy wszystkich podmiotów mających wpływ na zabezpieczenie żywnościowe mieszkańców województwa lubelskiego. Oczywiście nie wszystkie podmioty były obecne z różnych powodów niemniej konferencja wykazała iż jest duże zainteresowanie tą inicjatywą. Inicjatywa ta w założeniach miała na celu powiązanie wszystkich uczestników procesu żywieniowego we wspólnych działaniach nakierowanych na koordynację i współpracę na każdym poziomie działań. Istotą tych działań w założeniach jest też autonomia każdego z tych podmiotów i możliwość niezależnych i suwerennych działań. Działania te powinny opierać się na zdrowych zasadach ekonomicznych.